waarde huurwoning vaststellen

Hoe stelt een verhuurmakelaar in Utrecht de waarde van uw huurwoning vast?

In Nederland bestaat een strikt onderscheid tussen sociale huurwoningen en vrije sector woningen. Wanneer u wilt weten hoe de waarde van uw woning wordt vastgesteld, is het zaak om op de hoogte te zijn van het Woningwaarderingsstelsel, kortweg ook wel WWS genoemd. Het aantal punten dat uw woning ‘verzamelt’, bepaalt in welke categorie deze valt. Is dit een sociale huurwoning, oftewel een woning die onder de liberalisatiegrens ligt, dan kunt u een maximaal huurbedrag vragen. Komt u boven de liberalisatiegrens uit, dan mag u de huurprijs zelf bepalen.

Het belang van een marktconforme huurprijs

Zelfs wanneer u uw woning in de vrije sector mag verhuren, is het puntensysteem van het WWS een goede houvast bij het bepalen van de huurprijs. Om tot een juiste prijs te komen, kunt u het beste een verhuurmakelaar Utrecht in de arm nemen. U wilt uzelf immers niet in de vingers snijden door een te lage prijs te vragen, maar tegelijkertijd kan een te hoge prijs tot beperkte animo leiden. Een makelaar heeft inzicht in de marktconforme prijzen van een woning als die van u en is bovendien bekend met uw wijk en de prijzen waarvoor andere woningen worden verhuurd.

Met welke factoren ‘verzamelt’ uw woning punten?

Tal van punten dragen bij aan de berekening van de huurprijs. Hierbij kunt u denken aan de oppervlakte van uw woning, het aantal kamers en de hoeveelheid die daarvan verwarmd is, de aanwezigheid van sanitair en de staat daarvan, de aanwezigheid van tuin, balkon of dakterras en het energielabel. Ook de WOZ-waarde van uw woning en de huidige schaarste op de markt dragen bij aan de waardering van uw woning.

Waarom zijn de WOZ-waarde en het Energielabel van belang?

Vaak vragen verhuurders zich af waarom de WOZ-waarde van hun woning wordt meegenomen in de bepaling van de huurprijs; ze zijn toch immers niet van plan om deze te verkopen? Echter, de maximale huurprijs is ook gedeeltelijk gekoppeld aan deze waarde. Grote veranderingen in deze waarde zijn logischerwijs dan ook terug te zien in de huurprijs. En wat betreft het Energielabel: zuinige woningen: voor zuinige woningen kan een hogere huurprijs worden gevraagd. Een lagere energierekening is immers net als een grote oppervlakte en de staat van het sanitair een belangrijk pluspunt van een woning.

Taxatie van de te verhuren woning

Optioneel kunt u een woningverhuur taxatierapport laten opstellen. De taxatie wordt niet door uw eigen verhuurmakelaar in Utrecht uitgevoerd, om zo de onafhankelijkheid ervan te waarborgen. Bij een verhuurtaxatie worden zaken als onderhoud, bouwkundige staat, marktomstandigheden, VvE en nog meer extra goed onder de loep genomen. Uw verhuurmakelaar kan u de bevindingen van de taxateur tot in detail verhelderen.

Veranderingen in de huurprijs

Jaarlijks mag u als verhuurder binnen de vrije sector een huurverhoging doorvoeren. U mag de verhoging tot op zekere hoogte zelf bepalen. Daarbij dient u rekening te houden met het inkomen van uw huurder en eventuele in de huurovereenkomst opgenomen clausules. Heeft u hier hulp bij nodig? Geeft u dan na het ondertekenen van het huurcontract ook het beheer ervan uit handen aan uw verhuurmakelaar.