Weerhuisjes

Een weerhuisje is een simpele versie van een hygrometer. Ze worden vooral gebruikt om de luchtvochtigheid te meten, en om daarmee regen te voorspellen.

Wat is een weerhuisje?

Een weerhuisje is een soort hygrometer waarmee de vochtigheid van de lucht gemeten kan worden. Meestal bestaat een hygrometer uit twee thermometers. Bij één van de thermometers wordt het bolletje natgehouden, waardoor die thermometer wordt afgekoeld naar een bepaalde punt. Dit noemt men ook wel de natteboltemperatuur. Door allebei de thermometers te vergelijken kan de luchtvochtigheid ervan worden afgelezen.

Het weerhuisje heeft meestal niet alleen een thermometer, maar ook nog een decoratief element waarmee de vochtigheid wordt aangegeven. Een weerhuisje ziet eruit als een traditioneel houten huisje. Er zijn twee poortjes waar door middel van het gebruik van een simpel mechanisme een mannetje of een vrouwtje naar buiten worden gerold. Het mannetje heeft meestal een paraplu in zijn hand, dus als het mannetje naar buiten komt, zal het volgens de hoge luchtvochtigheid waarschijnlijk gaan regenen. Als het vrouwtje naar buiten komt, wordt het vast mooi weer. Er bestaan ook andere soorten, zoals

Waar komen weerhuisjes vandaan?

Weerhuisjes zijn waarschijnlijk in Duitsland tussen het jaar 1700 en 1800 uitgevonden. Het Zwarte Woud is de specifieke regio waar weerhuisjes vandaan kwamen. Dit gebergte ligt in het zuidwesten van Duitsland, vlakbij de Rijn en de grens tussen Duitsland en Frankrijk.

Weerhuisjes hebben vaak veel gemeen met de traditionele huizen in dat gebied, die vooral witte muren hebben met daarop bijzondere houten decoraties en patronen. Weerhuisjes uit het Zwarte Woud worden daar nog steeds met de hand gemaakt en geverfd, en lijken ook een beetje op de klassieke koekoeksklokken. De figuren in het weerhuisje dragen dan ook vaak traditionele klederdracht uit dat gebied.

Waarom een weerhuisje?

Tegenwoordig gebruiken meteorologische stations veel modernere apparaten om de temperatuur en vochtigheid en dergelijke te meten. Maar ook in huis gebruiken we tegenwoordig een moderne thermostaat om de temperatuur en zelfs de vochtigheid in ons huis in de gaten te houden. Weerhuisjes werken minder goed in moderne huizen, omdat onze huizen vooral minder vochtig zijn. Ook als je een weerhuisje in je tuin in Nederland zet, zal die waarschijnlijk niet zo goed werken, omdat de luchtvochtigheid niet zo veranderlijk is.

Ze werken het beste in bergachtige gebieden, en zijn daarom nog populair in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Maar ze zijn niet alleen gewild vanwege hun functionaliteit. Weerhuisjes kunnen ook gewoon een mooi souvenir zijn om mee terug te nemen als je toevallig op reis gaat naar een gebied waar ze nog op traditionele wijze worden gemaakt. Je kunt een prachtig houten weerhuisje als cadeau kopen, of als decoratie voor in je eigen woonkamer.